Criza imobiliară ”se citește” în apartamentele goale: degeaba se construiește în neștire

de: Alexandru Puiu
05 07. 2022

În ultimele luni, s-a vorbit din ce în ce mai mult de criza imobiliară din România, alimentată mai ales de câteva orașe din țara noastră în care prețurile la locuințe au crescut în neștire și nu par să se mai domolească.

Situația din piața imobiliară de pe meleaguri mioritice este una dintre în ce mai complicată. Dezvoltatorii imobiliari nu contenesc să construiască zeci și sute de blocuri la prețuri fabuloase, dar, de partea cealaltă a ecuației, numărul cumpărătorilor se duce în cap într-un ritm amețitor. La momentul de față, din cauza scumpirii materialelor de construcții și a forței de muncă, niciodată nu au fost mai justificate prețurile la locuințe. Asta nu ține însă de cald românilor care, în mod autentic, nu-și mai permit nici măcar un apartament cu două camere.

Criza pare să plece din Transilvania, Brașov, Cluj

În timp ce ieri anunțam că există cartiere în București în care cumperi apartamente în 2022 semnificativ mai ieftin decât în 2021, situația este departe de a fi similară în Transilvania. În majoritatea județelor din această regiune, în prima jumătate a acestui an, s-a înregistrat o explozie de construcții noi, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică. Fenomenul este cu atât mai ciudat, cu cât prețurile la anumite materiale de construcții s-au dublat sau triplat.

Din păcate, deși pare ca industria construcțiilor să bubuie în Brașov, realitatea este un pic mai complexă. Nu de alta, dar conform datelor obținute de agenția de presă Rador, majoritatea apartamentelor noi sunt acum neocupate. În fapt, investițiile fabuloase din ultima perioadă nu fac decât să reprezinte apanajul unor firme multinaționale care au înregistrat profituri chiar și în pandemie.

Ca să înțelegi mai bine fenomenul fără nicio logică aparentă, ai în vedere că, în județul Brașov, în primul trimestru din 2022, au crescut investițiile nete cu 43% față de trimestrul I din 2021. Dacă ne uităm doar la lucrările de construcții, creșterea a fost de aproape trei ori, conform datelor furnizate de Ioan Popescu, directorul Direcției de Statistică din Brașov.